...

Engelsiz Üniversite Birimi

Not Tutucu ve Ders Partnerliği

Üniversitemize kayıtlı öğrencilerden dersler sırasında not tutmasına ve dersi takip etmesine engeli olan tüm öğrenciler (görme engeli, DEHB, hareket engeli, özgül öğrenme güçlüğü, kronik sağlık sorunu vb.) bu hizmetten yararlanabilir. Not tutucu hizmeti, öğrenci asistanının derslerde tuttuğu notların Birim Temsilcisi'ne iletilmesini içerir.

Engelli öğrenciler, aynı dersi alan veya daha önce almış olan başka öğrenciler arasından kendi not tutucularını bulabilirler. Bunun dışında, Birim Temsilcisi de not tutucu olarak görevlendirilecek bir öğrenci asistanı bulmak için duyuru yapabilir.

Not tutucu öğrencinin genel görevleri şu şekildedir:

• İlgili derse düzenli olarak devam ederek not tutmak.
  • Önceden kararlaştırılmış biçimde (el yazısı, basılı ya da elektronik ortamda) notları çoğaltmak.
  • Önceden kararlaştırılmış gün, saat, yer ve biçimde notları ilgili engelli öğrenciye ulaştırmak.
  • Not tutma hizmeti verilen öğrencinin mahremiyetine saygı duymak, kimlik ve engellilik bilgilerini kimseyle paylaşmamak.
  • Herhangi bir aksaklık  ya da sağlık sorunu nedeniyle katılamayacağı dersler için hizmet verdiği öğrenciye ve Birim Temsilcisi’ne haber vermek.
  • İletişim bilgilerinde bir değişiklik olması durumunda hizmet verdiği öğrenciyi ve Birim Temsilcisi’ni bilgilendirmek.

Ders partnerliği hizmeti kapsamında, engelli öğrencinin bir öğrenci asistanı ile beraber belirlenen tarihe kadar haftada en fazla 15 saat olmak üzere çalışmalar yapması planlanmaktadır. Engelli öğrenciler kendi ders partnerlerini bulabilirler. Bunun dışında, Birim Temsilcisi de ders partneri olarak görevlendirilecek bir öğrenci asistanı bulmak için duyuru yapabilir. Öğrencilerin dönem içerisinde birden fazla ders partneriyle çalışması mümkündür.

Ders partnerinin genel sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

• İlgili öğrenci ile çalışmak üzere önceden kararlaştırılan gün, yer ve saatte buluşmak.
  • İlgili öğrenci ile çalışma yapılacak konu hakkında ön hazırlık yapmak ve öğrenciye konu ile ilgili güncel ve doğru bilgiyi sunmak.
  • Kararlaştırılmış çalışma süresine ve günlerine sadık hareket etmek.
  • Ders partneri hizmeti verilen öğrencinin mahremiyetine saygı duymak, kimlik ve engellilik bilgilerini kimseyle paylaşmamak.
  • Herhangi bir aksaklık ya da sağlık sorunları nedeniyle yapılamayacak dersler için hizmet verilen öğrenciye ve Birim Temsilcisi’ne haber vermek.
  • İlgili öğrenci ile yapılan çalışmanın gün ve saatlerini düzenli olarak Birim Temsilcisi’ne  raporlamak.
  • İletişim bilgilerinin değişmesi durumunda hizmet verilen öğrenciyi ve Birim Temsilcisi’ni bilgilendirmek.