Engelli Öğrenci Birimi Bölgesel Toplantısına 25 bölge üniversitesi davet edilmiş olup,bunlardan aşağıda isimleri yazılı olan 15 bölge üniversitelerin katılımı ile 22 Eylül 2011 tarihinde Üniversitemiz ev sahipliğinde, Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Taha Niyazi KARACA, Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Talip ALPARSLAN, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Zümriye DEMİREL, Şube Müdürü Bünyamin TÜRKMEN öncülüğünde gerçekleştirilmiştir. Toplantıda üniversitede eğitim gören engelli öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar gündeme getirildi ve çözüm yolları tartışıldı.
TABLO
I.Oturum Rektör Sayın Prof. Dr. Tamer UÇAR ve Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Taha Niyazi KARACA’ nın tanışma konuşmalarıyla başladı. Bölge üniversiteler-den gelen konuklarımız kendilerini tanıtıp, üniversiteleri ve engelli birimlerinin çalışmaları hakkında bilgi verdiler.
II. Oturum Bozok Üniversitesi’nin tanıtım slayt gösterisi ile başladı. Erciyes Üniversitesi temsilcisi Nimet SUSAM’ın sunumundan sonra Bozok Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Özlem BAĞCI, özel gereksinimli öğrenciler için yapılması gerekenler ve üniversitemizin çalışmaları ile ilgili bir konuşma yaptı. Daha sonra Selçuk Üniversitesi temsilcisi İsmet ÇAVDAR sunumunu gerçekleştirdi. Toplantıda bundan sonra neler yapılması gerekenler üzerine tartışıldı ve aşağıda belirtilen konularda görüş birliğine varıldı. Toplantı, tutanağın Yüksek Öğretim Kurulu’na ve bölge üniversitelerine gönderilmesi kararıyla sonuçlandırıldı.
- Birimin doğrudan Rektör Yardımcısına bağlanması ve özel bütçe oluşturulması,
- Üniversitelerde işaret dilini bilen en az bir personel istihdam edilmesi,
- İşaret dilinin bir ‘dil’ olarak kabul edilmesi ve öğrenen kişilere sertifika verilmesi,
- Üniversitelerde işaret dili dersi önce seçmeli, daha sonra bazı bölümler için zorunlu hale getirilmesi,
- Bölge üniversitelerince ortak proje ve eğitimler düzenlenmesi,
- Sınava giren engelli öğrenciler için engelli birim üyelerinden bir gözetmen olması,
- ÖSYM sınavlarında engelli öğrencilerin kullanımına ve ihtiyaçlarına uygun salonlar olması ve bu salonlar sınav öncesi engelli birim üyelerince kontrol edilmesi,
- Sınavlarda görme engelli öğrenciler için bir sözel ve bir sayısal bölümden akademik personel görevlendirilmesi,
- Engelli öğrencilere şehir-kampüs arası ulaşımda kolaylık sağlanması,
- İllerde bulunan resmi kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılarak il genelinde farkındalık yaratılması,
- Engelli birimlere bir engelli üyenin alınması,
- Bölgesel toplantı sonuçları Çalıştaylarda değerlendirilmesi,
- Bölgesel toplantıların her iki ayda bir yapılması,
- Bir sonraki toplantının Kasım ayında Mersin Üniversitesinde yapılması,
Konuları karara bağlanmıştır.