...

Engelsiz Üniversite Birimi

Bakan Müşaviri Önalan: Engellilik Eksiklik Değil, Farklılıktır
09/05/2018

Bakan Müşaviri Önalan: Engellilik Eksiklik Değil, Farklılıktır

 18 Nisan 2018  

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde (NEVÜ) düzenlenen etkinlikte konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan, engelliğin bir eksiklik değil, farklılık olduğuna vurgu yaptı.

Üniversitemiz Engelsiz Üniversite Birimi tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan’ın katılımlarıyla ‘Engelleri Aşanlar’ konulu etkinlik düzenlendi. Üniversitemiz Kültür ve Kongre Merkezi Damat İbrahim Paşa Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe; Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Acıgöl Kaymakamı Ömer Tuğrul Kundakçı,  Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hüseyin Şener, Genel Sekreter ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Abdulkadir Uzunöz, üniversitemiz Engelsiz Üniversite Birim Koordinatörü Doç. Dr. Zeliha Leblebici, kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, üniversite personeli, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını üniversitemiz Engelsiz Üniversite Birim Koordinatörü Doç. Dr. Zeliha Leblebici yaptı. Leblebici,  “İnsanı yaşamı boyunca başarılı kılan üç anahtar vardır. Bunlar; irade, mücadele ve çalışmadır. Bu üç anahtar bizim bütün hayatımızı yönlendirir. İrade, parlak ve mesut bir mesleğin kapılarını açar. Mücadele, sapasağlam kalmamızı sağlar. Çalışma ise, eşiği atlayıp ilerlememize yardım eder. Yolculuğun sonunda ise erişeceğimiz yer elbette ki başarıdır. Yaşamın herkese eşit koşullarda sunulmadığı bir gerçektir. Ancak bahaneler oluşturmadan, engelleri aşabilme ihtimalinin sadece kendi elimizde olduğu da unutulmamalıdır. Bugün engelleri aşmış olan çok değerli konuğumuz Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Müşaviri Kenan Önalan Bey, farkındalık adına kıymetli sunumlarını yapmak üzere üniversitemize gelerek bizleri mutlu etti. Kendilerine huzurunuzda bir kez daha teşekkür ediyor, farkındalıkların arttığı güzel bir gün olmasını diliyorum” dedi.

Son 15 yılda engellilere yönelik önemli adımlar atıldığı kaydeden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan, bununla birlikte insanların engellilere bakış açışının değiştiğini ve engellilerin toplumun her alanında daha çok yer aldıklarını söyledi.

Önalan “Ben görme engelli biri olarak görmeden yürümeyi toprağa basarak ve hissederek başardım. Görmemek veya engelli olmak bizler veya engelli adayları için eksiklik değil, tam aksine farklılıktır. Toplumun da engelliği bir mağduriyet olarak görmemesi, acıma duygusundan ziyade farklılık duygusu eksenin de düşünerek yaklaşması gerekir. Benim veya benim gibi olan kişilerin sizlerden terk farkı göremiyor olmamız. Ama bu bizler için bir engel değil. Sizlerin hissetlerinizi bizlerde hissediyor, sizlerin tattıklarını bizler de tadabiliyoruz.

Engellilerin hayatın her alanında karşılaştıkları zorlukları hep birlikte mücadele ederek ortadan kaldırabiliriz. Toplumdaki farklılıkların hayatımıza renk kattığından hareketle şartları her vatandaşımızın durumuna göre tasarlayabilirsek, işte o zaman hep birlikte daha güzel bir dünyada yaşarız. Özellikle siz değerli gençlere bu konuda büyük görevler düşmekte. Sizler gelişen ve büyüyen ülkemiz için bizlere lazımsınız. Güzel bir Türkiye için farkındalık gözetmeksizin hep birlikte elimizi taşın altına koymamız gerekiyor” diye konuştu.

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Bakan Müşaviri Kenan Önalan’a Acıgöl Kaymakamı Ömer Tuğrul Kundakçı tarafından plaket takdiminde bulundu.

Gökkuşağı Projesine Bakan Müşaviri Önalan’dan Tebrik

Bakan Müşaviri Kenan Önalan, Üniversitemiz Engelsiz Üniversite Birimi ve Sosyal Sorumluluk Kulübü tarafından başlatılan ‘Gökkuşağı Projesi’nin tanıtım videosunun gösterimiyle devam eden programda  sahne alan proje görevlilerini tebrik ederek, kendilerine plaket takdiminde bulunuldu.  

Etkinlik, üniversitemiz Güzel Sanatları Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin yer aldığı ve onlara üniversitemiz farklı bölümlerinden öğrencilerin eşlik ettiği mini konserle son buldu.