...

Engelsiz Üniversite Birimi

Erişilebilir Üniversiteler Semineri
09/11/2017

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce engellilere yönelik erişilebilirliğin önemini üniversitelere aktarmak amacıyla düzenlenen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin ikincisi, 24 Ekim 2017 tarihinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 21 Üniversitenin katıldığı toplantıya Üniversitemizden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma KARİPÇİN, Engelsiz Üniversite Birim Koordinatörü Doç. Dr. Zeliha LEBLEBİCİ, Yapı İşleri daire başkanlığından, İnşaat Müh. Kaan CEBE katıldılar.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasında, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Vehbi Çelebi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen seminere Üniversite olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi açılışta yaptığı konuşmada, “Erişilebilirliğin sağlanması üniversitelerin de dahil olduğu tüm kurumlarca hakkıyla yerine getirilmesi gereken birer yükümlülük, hızlı bir şekilde halledilmesi gereken bir konu aslında. Biz, kurumlarımıza yükümlülüklerini hatırlatmak ve yapılması gerekenler konusunda destek olmak üzere bu seminerleri planladık. Bu seminerlerin ilkini 21 üniversitenin katılımıyla Erzurum'da başlattık. Bunu, İstanbul ve İzmir'de de devam ettireceğiz” dedi.

“Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri” kapsamında ilk oturum “Erişilebilirlik Filmi” gösterimi ve Erişilebilirlik Dairesi Başkan V. Dr. Deniz Çağlayan Gümüş tarafından yapılan “Erişilebilirliğe Giriş” konulu sunum ile başladı. Seminerde katılımcılara ayrıca “Erişilebilirliğin Önemi” ve “Erişilebilirlik Mevzuatı” konularında sunumlar yapıldı. Öğleden sonraki oturumunda farklı engel gruplarının yapılı çevredeki gereksinimlerine yönelik bilgilerin kazanımı ve yapılması gerekenler anlatıldı. Ayrıca “Erişilebilirlik Standartları”, “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları”, “Hissedilebilir Yürüme Yüzeyi İşaretleri Uygulama Esasları” konularında sunumlar yapılarak proje uygulama örnekleri verildi.
 
Seminerin son oturumunda Anadolu Üniversitesinden Engelli Öğrenciler Birimi Müdürü Doç. Dr. Osman Tutal ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Dairesi Başkanlığından Y. Mimar Tuba Tunç Kurt “Üniversitelerde Erişilebilirlik Uygulama Örnekleri”ni içeren sunumlar gerçekleştirdiler.