...

Engelsiz Üniversite Birimi

''BİR BAŞARI VE MÜCADELE ÖYKÜSÜ''
14/12/2015

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Engelsiz Üniversite Birimi tarafından düzenlenen konferansda Psikolog İlknur Peder “Bir Başarı ve Mücadele Öyküsü” konulu konuşması gerçekleştirmiştir.

Konferansa Engelsiz Üniversite Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Zeliha LEBLEBİCİ, Birim temsilcisi Öğr. Gör. Kamuran ÖZDİL, T.S.D. Başkanı Ekrem Altıntaş, Kapadokya FM Görmeyen Gözler program sunucusu Ömer KAVAK, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Program Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Engelsiz Üniversite Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Zeliha LEBLEBİCİ’nin açış konuşması ve Psikolog İlknur Peder’in konferansı ile devam etti.

Engelsiz Üniversite Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Zeliha LEBLEBİCİ: “Engelsiz Üniversite birimimizde Amacımız; tüm özel gereksinimli öğrencilerimize eğitsel, sosyal ve kültürel alanda destek olmak, gerek üniversitede gerek dışarıda, özel gereksinimli bireylere karşı var olan önyargıları yıkmak, toplumsal duyarlılıkları ve akademik nitelikli bilinci artırmaktır.

Çünkü Engelsiz bir üniversite, toplumdaki farkındalığı artırır. Farklı olanları içerebilen toplum, uygar bir toplumdur. Özel gereksinimli bireylerin sorunları, hiç kuşkusuz küresel insan hakları sorunudur ve özel gereksinimlikle ilgili en önemi nokta, toplumda, “farkındalığın yaratılması” ve“anlaşılma” gereksinimlerinin karşılanmasıdır.

Şüphesiz ki Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri, özel gereksinimli bireylerin sorunlarının çözüme kavuşturulması ile doğru orantılıdır. Son yıllarda gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler, özel gereksinim türü ne olursa olsun, gerek yasal gerekse sosyo-ekonomik düzenlemelerle toplumsal farkındalığı artırmak için katılımlı eğitim, gibi modellerin oluşturulması gerektiğinde birleşmektedirler.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Engelsiz üniversite birimini sadece yasal bir zorunluluk olarak algılamamaktadır. Bu birimin gerçekten desteğe ihtiyacı olan bireylere hizmet veren ve özel gereksinimle ilgili farkındalık geliştiren bir birim olmasını desteklemektedir. Temennimiz güzel çalışmalara imza atmak ve öğrencilerimizin sorunlarını aşmaları için katkıda bulunmaktır.” Şeklinde konuştu.

Psikolog İlknur Peder’in “Bir Başarı ve Mücadele Öyküsü” konulu konferansını elektronik ortamda, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulun’da verilen “Engelsiz Yaşam” dersi kapsamında Uzaktan eğitimle öğrenim gören öğrencilerde dinlediler. Konferans katılımcılar ve öğrenciler arasında yoğun ilgi uyandırdı. Ana teması farkındalığımız olan konuşma öğrencilerin soruları ile sonlandı.

Konferans sonunda Engelsiz Üniversite Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Zeliha LEBLEBİCİ tarafından Psikolog İlknur Peder’e teşekkür belgesi ve Üniversitemizin plaketi takdim edildi.